Posted on

Кучешка храна! Всичко което трябва да знаете!

kucheshka-hrana

Чудите се каква кучешка храна да давате на вашят любимец? С толкова много марки, правилният  избор наистина  може да се окаже труден. В името на здравето и благополучието на вашето куче, е важно да знаете кои храни са разрешени и кои не, както и всичко за различните видове диети. Вземайки информирани решения относно храната на домашния ви любимец, ще спомогнете за отличното здраве на храносмилателната му система, енергичноста му както и за лъскавия вид на неговата козина.

Важно е да запомните, че диетата на кучето е  уникална за всеки индивид. Кучетата са предимно месоядни, въпреки че консумират всякакви  храни, включително плодове и зеленчуци. Диетата на кучето трябва да бъде едновременно пълноценна и балансирана, за да осигури всички хранителни вещества, от които то се нуждае всеки ден. Тъй като всяко куче е уникално, вашето може да има алергии или непоносимост, към определети типове храна, за това трябва да го наблюдавате внимателно и да изиградите хранителният му режим, базиран изцяло спрямо неговите характеристики и здрве.

Колко храна трябва да яде кучето дневно?

Когато става въпрос за това от колко храна се нуждае кучето, основните фактори са неговото теглото, породата и възраст. Кучетата трябва да се хранят с точното количество храна в точното време. Прекалено малко или прекалено много храна, ще се отрази еднакво лошо на вашия другар. Има опастност от недохранване или от наднормено тегло, така че трябва да  спазвате препоръките на ветиринарният ви лекар и да се търсите оптимален баланс.

За да определите дали кучето ви е с точно тегло, огледайте формата му. Когато прокарате върховете на пръстите си по него, трябва да можете да усетите ребрата му и да видите отчетливо неговата талия.

Палета

 

В основата за дългосрочното здраве на кученцата е храната, която консумират. Малките кученца се нуждаят от повече калории и по-големи количества хранителни вещества, за да растат здрави. Най-общо казано, диетите за палета са за кучета на възраст до 12 месеца, но това не е универсално правило. Развитието на скелета разчита на внимателен баланс на калций и фосфор, като тези два елемента са от съществено значение за растежа на костите. Порцията храна която изяждат, трябва да е достатъчно голяма, за да отговаря на нарастващите им нужди. Малките породи трябва да се хранят повече и по-често за разлика от големите поради разликата в скоростта с която порастват.

Възрастни кучета

 

Обикновено кучето достига зрялост на възраст между 12 и 18 месеца. Поради бързия си метаболизъм, индивидите от малки и средни породи се нуждаят от кучешка храна с по-високо съдържание на калории. Храните, богати на протеини, витамини и минерали, са идеални за развитие на малки и средни породи.
По-едрите породи кучета достигат зрялост малко по-късно, приблизително на две години, и се нуждаят от диета с по-малко концентрирани мазнини, за да избегнат наднормено тегло. Храната им трябва да съдържа по-високи количества протеин, калций и фосфор, за да поддържат стабилно развитие. Освен това хранителни вещества като глюкозамин са необходими за укрепване на ставите им.

Стари кучета

 

Нивото на активност на кучето намалява с възрастта. Необходима е повече почивка, като времето за възстановяване след упражнения и особено след болести  значително се увеличава. За възрастно се смята куче, което е на 7 или повече години. Тяхната диета трябва да се коригира, за да включва повече фибри и по-малко мазнини. За здравето на ставите кучето трябва да приема витамини и минерали, включително Омега 3, Глюкозамин, МСМ и Хондроитин.

Хранителна непоносимост и алергии

Собствениците на домашни любимци често тълкуват погрешно непоносимостта към някой видове храната като алергия! Не бъркайте храносмилателното разстройство с алергия! Счита се, че едва 15% от всички алергични реакции се причиняват от храната. Когато животното има истинска алергия, имунната му система реагира, което води до сърбеж, инфекции и дори загуба на козина в някои случаи. Бълхите, праховите акари и други фактори на околната среда са отговорни за по-голямата част от алергиите при домашните любимци.

Ако се опасявате, че вашият домашен любимец страда от определена алергия, посетете ветиринарна клиника, където могат да му бъдат направени тестове и то да получи професионална помощ.

Видове кучешка храна и диети

Суха храна

Според проучванията, това най-предпочитаната храна за кучета от собствениците. Сухата кучешка храна заема 70% пазарен дял. Сухата диета е с много ниско съдържание на влага, около 10%. Ако вашето куче е на суха диета, се уверете че му осигурявате достатъчно вода. Храната най-често се продава под формата на пилети, гранули или бисквити опаковани в малки и големи чували и торбички. Обикновено се добавя прясно или сушено месо. Причините често да бъде предпочитана пред другите видове храни са, че е издържлива и трудно се разваля, освен това лесно се порционира и сервира и в допълнение се почиства изключително лесно след хранене.

Мокра храна

Мократа храна притежава  около 30% пазарен дял. Често се готви при висока температура, за да се стерилизира. Продава се в кутии, тави от фолио или торбички(паучове). Едно от предимствата на мократа храна за кучета е, че тя може да помогне за задоволяване на изискванията за хидратация на кучето поради по-високата влажност, която съдържа. Въпреки това винаги осигурявайте достатъчно количество вода за вашето куче.

Забранени храни

Шоколад

Шоколадът има силно токсична съставка, наречена метилксантин, която може напълно да спре метаболизма на кучето ви. Дори и следа от шоколад, особено черен шоколад, може да доведе до диария и повръщане. В голяма доза може да доведе до гърчове, неравномерен пулс и дори смърт.


Авокадо

Плода съдържа вид мастна киселина, наречена персин, която във високи количества е изключително вредна за вашето куче . Авокадото не е подходящо за храна на вашият домашен любимец.


Лук и чесън

Съставките съдържащи се в лука и чесъна унищожават червените кръвни клетки при кучетата. Това може да доведе до сериозно увреждане, като анемия например. Дори съвсем малки количества от тези продукти могат да доведат до сериозни усложнения със здравето на кучето. Бъдейки едни от най-полезните храни при хората, те са напълно неподходяща кучешка храна.


Грозде и стафиди

Този на пръв поглед безвреден плод (пресен или изсушен) може да предизвика бъбречна недостатъчност при кучета.


Мляко и млечни продукти

Въпреки че са млекопитаещи, мляко и млечни продукти от други животни (крави, кози и др.) могат да разболеят кучетата. При тях липсват определени ензими, чрез които се усвояват определени въглехидрати и мастни киселини съдържащи се в чуждото мляко.