Posted on

Колко и какво трябва да ядат котките

храна за котки

Количество и видове храна

Количеството храна за котки, зависи много от теглото на котката и преди всичко от нейната активност. Други фактори са : възраст, здраве, метаболизъм. Факт е че поради липсата на нужда да ловува и заради ограничените пространства, домашните котки често не се движат достатъчно. Ако храната им не се порционира и следи прецизно, това може да доведе до натрупване на излишни килограми, което от своя страна може да причини неприятни заболявания.

Информацията от таблиците по-долу е обща и може да бъде използвана като ориентир. Помнете че всяко животно е уникално, за това винаги вземайте в предвид специфичните нужди на вашата котка. Ако се чувствате несигурни относно дадена информация или имате въпроси, потърсете вашият ветеринарен лекар и спазвайте точно неговите указания.

Котките трябва да ядат 35 ~ 45 калории за килограм телесно тегло всеки ден. Повечето консервирани храни имат 88 ~ 105 калории на 100 грама , освен ако на опаковката не е посочено друго.

 


Мокра храна

Домашно приготвената храна трябва да се доближава до тези спецификации. Съдържанието на месо в консервите обикновено е 40-60%, в домашно приготвената храна този процент може да бъде по-висок. Ако вие приготвяте храната на вашата котка, процента месни продукти може да е 80% от общия обем на храната, като месото е най-важният компонент. Това обаче означава допълнителни калории, което изисква допълнително изчисление и коригиране на порциите.

Можете да изберете от нашите висококачествени храни за котка


Сухата храна съдържа много повече калории от консервираната храна. Ако приемем относително около 320 ~ 430 калории на 100 g, дневните обеми се изчисляват въз основа на теглото на котката.

 


Суха храна

Големината на порциите храна, които трябва да се дават на котката, зависят изцяло от калорийното и съдържание, което е посочено на етикетите. Постоянната “суха” диета, не е идеалният вариант за вашата котка, особено ако купувате гранулите “насипно”. При “насипните” варианти, често няма никаква информация за хранителните елементи и така няма да знаете, колко калории сервирате.
Храната трябва да бъде разделена на няколко дневни порции – обикновено 2 – 3 за възрастни и 5 – 7 за малки котенца.Някои котки консумират цялото ястие наведнъж, докато други предпочитат да се хранят на няколко пъти. Храната не трябва да е достъпна за котката през цялото време, тъй като те обикновенно са лакоми и това може да доведе до затлъстяване.

Разгледайте нашата специална селекциа суха храна за котки

Оптимално и наднормено тегло

Най-добрият начин да осигурите добра диета и оптимално тегло за вашата котка, е като я наблюдавате и напаснете храната специфично за нейните нужди. Ако на пръв поглед тя яде “точни” порции храна но въпреки това надебелява, трябва да намалите количествата и обратно, ако отслабва да ги увеличите.

Най-доброто тегло за вашата котка се определя от спецификациите и характеристиките на породата. Опитвайте се да направите така, че котката ви да поддържа препоръчителните килограми, ако се колебаете за приблизително точното тегло, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар.

В случай че котката ви се окаже с наднормено тегло, трябва да подходите с изключително внимание към диета за отслабване! Ако котката ви дълго време приема по-малко от 50% от необходите и хранителни вещества, може да развие чернодробна липидоза.

Кастрираните или стерилизирани котки са предразположени към заболявания на пикочните пътища, свързани с наднормено тегло, излишък на фосфор и магнезий. Те трябва да се хранят по-често на по-малки порции с ниско калорична храна, поради намаляването на физическата им активност. Поради липса на желание за чифтосване метаболизмът им се забавя, но апетитът им се повишава.

Хидратация

Не трябва да забравяме да осигурим на нашите котенца чиста питейна вода. Количеството вода, от което се нуждае вашата котка, зависи от възрастта, храненето и околната среда. Недостатъчният прием на чиста вода повишава риска от проблеми с пикочните пътища.

Разрешена и забранена храна за котки

В дивата природа котките ловят птици и дребни бозайници. Това са техните „основни“ храни. Месото е основна диета на котките и трябва да се осигурява ежедневно у дома. Храни като ядливи карантии и риба са разрешени, но трябва да се използват пестеливо. Въпреки че растителните храни са богати на хранителни вещества и се отразяват добре на храносмилателната система, котките не използват напълно хранителната им стойност. Някои растителни храни обаче са „неблагоприятни“ и трябва да се избягват. Има и „забранени“ храни, които могат да причинят проблеми.