Posted on

Дентална хигиена при кучета и котки

Дентална хигиена при кучета и котки

Около осемдесет процента от кучетата на възраст над три години имат зъбни заболявания, включително плака и зъбен камък, които могат да бъдат лекувани. Има висока опасност от необратимо увреждане на венците, зъбите, кътниците и челюстта, ако състоянието се игнорира. Препоръчително е да се поддържа висока дентална хигиена.

Развитие на зъбни усложнения

Плаката, бяло-жълто покритие от хранителни частици и бактерии, което се образува върху зъбите, е отправната точка. Зъбният камък може да се развие, ако не се елиминира. На всичкото отгоре той ще слезе до линията на венците и ще се натрупа. Това води до възникване на болезнено възпаление. Пародонтитът е термин, използван за описание на инфекция, която се простира до корените. Ако не се лекува, зъбите и кътниците ще се разхлабят с течение на времето.

Индикации за проблем със зъбите

Лош дъх

bad dog breathЛошият дъх често се причинява от бактерии, които се крият в устата.
Могат да възникнат инфекции, ако не се поддържа стриктна устна хигиена.

 

 

Проблем при дъвчене

dog chewing bone
Когато венците влязат в контакт с микроби, те могат да се възпалят, което прави дъвченето болезнено.
В резултат на това животните дъвчат храната по-малко и често я поглъщат цяла.

Липса на желание за игра

Уморено куче
Ако вашето животно обича да дъвче и играе с различни играчки и внезапно загуби интерес към тези занимания, обезателно трябва да се обърне внимание. Това може да е знак за проблем със зъбите им.

 

 

 


Знаете ли че?

Повечето кучета ядат храната си, без да я дъвчат, което може да доведе до неправилно предположение, че нямат проблеми със зъбите. Редовен преглед от ветеринарен лекар е препоръчителен, ако искате да имате здрав и щастлив домашен любимец.

 

Грижа за зъбите

Какви мерки могат да се предприемат, за да се избегнат проблеми със зъбите? Миенето на зъбите на вашето куче е решението: обучете кучето си да позволява зъбите му да се мият от ранна възраст и поддържайте висока дентална хигиена през цялото време. Невъзможно е да започнете твърде рано. Предлагаме уникални начални пакети, които включват паста и четка за зъби предназначена само за кучета.

Хранене

Диетата на вашето куче има значителна роля за здравето на неговите зъбите. Порциите трябва да са с правилния размер. Royal Canin е хранителна линия, която отговаря на тези критерии. Марката предлага варианти за всички възрастови групи, като големината на парченцата е съобразена спрямо възраста. Всяко от тях има добра структура и съдържа всичко необходимо за здравословната диета на вашето куче. Ние предлагаме стоматологична грижа за устната кухина за кучета, които отказват да мият зъбите си, или за кучета, които имат натрупване на плака или зъбен камък въпреки четкането. Candioli Dental Pet Spray гарантира, че плака няма шанс и че не се образува зъбен камък.

Освен това предлагаме различни видове лакомства и кокали, като пръчките Purina Dentalife Sticks, които освен удоволстиве допринасят и за устната хигиена на вашият любимец.

Информация за кучешките зъби

Кучето е истински месояден (хищник) и в резултат на това притежава зъби, които са типични за хищниците. Зъбите са добре пригодени както за улавяне, така и за разкъсване на плячка (големи режещи зъби). Кучето има млечни зъби, както и постоянни зъби, подобно на хората. Палетата се раждат без зъби. Първите зъби на мъниците се появятват след две до четири седмици на развитие. Когато кученцето е на около 7 месеца, всички зъби биват заменени с постоянни зъби.


Знаете ли че?

Челюстта на възрастно куче съдържа 42 зъба разпределени по равно между долната и горната челюст:

  • 12 резеца
  • 4 кучешки зъби
  • 16 премолари
  • 10 кътника

Плака и гингивит

Има много неща, които могат да се объркат със зъбите, челюста и венците. Зъбната плака и заболяването на венците могат да причинят дългосрочно възпаление. Това ще бъде много болезнено за вашето куче за това се препоръчва поддържане на постоянна дентална хигиена. Освен това кучето ви може да се разболее или да има треска поради възпалението. Това може да се случи, когато бактериите навлизат в кръвния поток.

Износване на зъбите

Пръчките и тенис топките са популярни играчки, с които кучетата могат да играят. Кучетата обаче често дъвчат веригата за водене, както и други неподходящи и твърди предмети. Ако това не се контролира, зъбите ще се износят много бързо. Уверете се, че играчките, които давате на кучето си, са предназначени специално за кучета и са безопасни за зъбите на кучето. По този начин ще удължите живота им и ще предпазите вашият домашен любимец от неприятности.